Je hebt besloten zelf aan de slag te gaan met het brouwen van komboecha ?

 

Wanneer je de komboecha wenst te gebruiken om een bestaande kwaal te behandelen, raadpleeg je toch best even een arts. Keer je ook nooit tegen de traditionele geneeskunst, gebruik de komboecha eventueel als bijkomend alternatief.

 

Laat je komboecha-baby groeien tot een volwaardige zwam. Dit doe je best in een ruime hoeveelheid komboecha-thee uit een eerder brouwsel. (heb je zelf geen zwam, kijk even in onze online shop voor een moederzwam en/of een kompleet pakket)

 

Gebruik hiervoor een GLAZEN RECIPIENT (gebruik enkel glas, bv een wekbokaal, glazen ovenschaal...) en handel HYGIENISCH.

 

Wanneer, na ca 14 dagen, je komboecha de goede proportie heeft aangenomen, maak je volgend mengsel

 

voor 1 liter:

 

1 liter bronwater

5 gram zwarte (of groene) thee

50 gram witte suiker

33 gram honing

27 gram glucose

10 % cambouchadrank uit een vorige bereiding

 

Laat het water en de chinese thee koken, laat vervolgens 15 minuten trekken.

 

Vervolgens afzeven en de suiker, honing en glucose toevoegen.

 

Laat het mengsel afkoelen, voeg de komboechadrank uit de vorige bereiding toe en leg de zwam op.

  

Dek het af met een grofmazige doek om lucht toe te laten en maak het vast met een elastiekje. HET MOET KUNNEN ADEMEN.

 

Zet het gedurende 10-14 dagen op een warme, rustige plek om te gisten, uit het directe zonlicht.

De optimale temperatuur ligt tussen de 23 en 30°C. 

 

Suiker dient om de culture te voeden, niet u, en het wordt gedurende de gisting in andere dingen omgezet, b.v. glucuronisch zuur. Witte suiker bevat zuiverdere saccharose dan ongeraffineerde suiker en geeft ook een betere zuur/alkali verhouding (pH). Terwijl men in vroeger tijden ongeraffineerde suikerprodukten zal hebben gebruikt, leveren die eerder onvoorspelbare en onbevredigende resultaten bij laboratoriumonderzoeken op dan witte suiker.

De hoeveelheid suiker terugbrengen maakt de drank niet gezonder, maar berooft de culture van energie.Langere gisting = grotere omzetting van de suiker in heilzame bijprodukten. Dit en voldoende suiker om mee te beginnen levert de gezondste thee op. Teveel suiker geeft meer alcohol en een snel verzurende drank. Honing (tot 40 % fructose) bezit anticeptische (bacterievernietigende) eigenschappen die op de lange termijn de structuur van de schimmel en zijn eigen noodzakelijke bacteriën zullen beïnvloeden, ofschoon het kortdurend wel zal werken.

In Europa gebruiken diabetici die het zich kunnen veroorloven Kombucha-druppels - direct uit de schimmels geperst. In het andere geval behoort de thee meer gegist (een 3-tal weken langer)te worden gedronken. Saccharose splitst zich bij de aanvang van de gisting in glucose en fructose, glucose fermenteert snel tot glucuronisch zuur. Als u de thee met minder suiker klaarmaakt (minder dan 50 gram per liter), zal dat de voedingsstoffen/energie verminderen die nodig zijn voor de vorming van de heilzame metabolische produkten, en dan hoeft u de thee helemaal niet meer te maken. (Thee die alleen met fructose is gemaakt produceert bijna alleen maar azijnzuur, geen glucuronisch zuur of antibacteriële produkten)

Een gemiddeld brouwsel bevat tussen de 0,5 % en 1% alcohol. Langer laten gisten betekent een grotere mate van omzetting van de suiker in heilzame bijprodukten. Doch, zoals steeds blijft het advies: win eerst de nodige informatie in bij uw arts.

 

BEWAREN VAN DE CULTURES

 

Doe of de moeder of de baby in een glazen pot met gebrouwen thee en deksel (of doe er folie met een elastiek overheen) met ruim voldoende lucht, en zet hem in de koelkast - als reserve of om weg te geven. Wanneer de resterende thee- en suikervoedingsstoffen in de kop thee in de pot zijn opgebruikt (of "opgegeten") zal de culture doodgaan. Hij zal ongeveer 4-6 weken meegaan in een pot in de koelkast. U kunt iets van de thee in de pot afgieten en er een beetje verse suikerthee bijvoegen om de voedingsstoffen en het leven in de pot nog meer te verlengen. Thee die meer gegist is (voor diabetes, gewichtsvermindering) bevat minder voedingsstoffen - doe er een beetje verse suikerthee bij om het langer te kunnen bewaren. Als u te weinig potjes hebt kunt u een aantal cultures (met hun kopjes thee) in één grote broedpot bewaren. De cultures kunnen ook ingevroren worden (tot op drie maanden) maar dit kan men het beste snel doen om te voorkomen dat de structuur van de schimmel door grote ijskristallen wordt beschadigd. Ingevroren cultures moeten worden ontdooid in de verse thee met suikeroplossing die voor het volgende brouwsel is klaargemaakt, en het kan 2 weken duren voor ze naar de oppervlakte stijgen en weer actief worden. Extra cultures kunnen ook (met wat thee in plastic zakjes) worden ingevroren, om ze naderhand in een gezichtsmasker of huidcrème te mengen. (Als ze eenmaal zijn klaargemaakt, bewaar ze dan in de koelkast, in een pot met een bedekking waardoor lucht bij de nog levende gist kan komen)

 

HET VOLGENDE THEEBROUWSEL

 

Maak vers gekoelde suikerthee klaar zoals tevoren. Neem de overgebleven culture, hetzij de moeder of de baby en doe die in de pot zoals u eerder hebt gedaan. Uw start-thee zat nog in de pot - samen met het gistbezinksel (als u het vergeten had en alles had uitgeschonken, haal het dan uit de gebottelde thee). Als u voor dit brouwsel de nieuwe baby gaat gebruiken, wordt die nu de moeder. Dek het af als tevoren en herhaal het hele proces. (De gistbezinksels helpen het gistingsproces de volgende keer sneller te verlopen, maar na 4 tot 5 theebrouwsels moeten ze uit de pot weggespoeld worden

 

HOEVEEL MOET U DRINKEN

 

Een 100 ml tot maximaal 300 ml - ideaal voor uw verdere leven. U moet uw eigen hoeveelheid en wat het voor u doet bepalen. In landen waar Kombucha het langste bekend is drinkt men ongeveer eenderde liter per dag. Kankerpatiënten houden zich gewoonlijk aan Dr.Sklenar's voorschrift van 1 liter per dag tot 2 liter voor precancereuze patiënten. De hoeveelheden kunnen tijdelijk worden verhoogd tijdens ziekte, bestraling, infectie of blootstelling aan gif in het milieu. (2-3 glazen bij aanvang van een verkoudheid zal de kou bestrijden) Veel westerlingen drinken meer dan ze nodig hebben om hun gezondheid te handhaven. Na verloop van tijd blijkt de thee geringe bloedverdunnende eigenschappen te bezitten - als u in uw vinger prikt en u bloedt te snel, drinkt u teveel. (Niet nuttig tijdens operaties of ongevallen)

 

KINDEREN

 

De thee is uitstekend voor kinderen - in hoeveelheden die zijn aangepast aan leeftijd of gewicht. Als het echt nodig is kan hij met sappen worden gemengd - b.v. appelsap. Als Kombucha onvermengd in de avond wordt gegeven, kan het kind klaarwakker blijven (en sommige volwassenen). De gebruikelijke 0,5% alcohol in een gemiddeld brouwsel vormt geen probleem.(Sommige broodsoorten en sappen bezitten ook kleine hoeveelheden)

 

OPGEPAST

 

Bij sommige mensen kan een te snelle ontgifting ongemak veroorzaken wanneer er in korte tijd teveel thee wordt gedronken. Verhoog de dosis geleidelijk week na week vanaf een kwart glas (60 ml).

 

Met driemaal daags 20 ml kan elk ongemak vermeden worden.

 

Dit kan zijn: hoofdpijn, maagpijn, misselijkheid, moeheid, duizeligheid, goedaardige diarree, puistjes, uitslag en winden.

 

Dit zijn tijdelijke, reinigende effecten die bij feitelijk gezonde mensen een dag tot een week kunnen duren. Drink extra water om ze tegen te gaan. Mensen die ziek zijn kunnen een genezingscrisis meemaken als ze te snel achtereen teveel drinken - hetgeen niet iedereen aankan.

 

De effecten van Kombucha schijnen in het zwakste deel van het lichaam te beginnen, dan het daaropvolgende zwakste enz.

 

In Duitsland wordt de thee niet gedronken tijdens de zwangerschap vanwege de alcohol die hij bevat - tot 1%. In Brazilië schijnt het bij zwangerschap te worden aanbevolen "om te voorkomen dat zich vergiften in de cellen vormen". Het beste is om de thee gedurende de eerste drie maanden te vermijden, speciaal als men gevoelig is voor miskramen, als gevolg van de bloedverdunnende effecten. Vraag om professioneel advies voor de 2e en 3e driemaandsperiode. Bij het zogen lijkt het zinnig om slechts kleine hoeveelheden te gebruiken en de baby de controleren op kolieken.

 

Bron: www.komboecha.tk