Glyoxal 40% oplossing in water 100 ml

013.004.7
Bestel
  • Beschrijving
Oplossing om reductonen in wijn te bepalen.

De bepaling van vrije SO2 houdt geen rekening met reductonen in wijnen. Reductonen zijn stoffen waaraan sulfiet gebonden is, zoals polyfenolen (vooral tannine), acetaldehyde en ascorbinezuur (vitamine C). Gemiddeld wordt er rekening gehouden met 5 mg/l, 10 mg/l en 30 mg/l reductonen in de wijn voor respectievelijk witte, rosé en rode wijnen. De vrije SO2 (mg/l) wordt vervolgens berekend door de gemeten SO2 te verminderen met 5, 10 of 30 mg/l reductonen. Let op, dit is een geschatte hoeveelheid.

Om een correcte hoeveelheid te bepalen, heb je Glyoxal nodig. Dit product geeft een accurater beeld over het aantal mg/l reductonen in de wijn.

Werkwijze
Volgens de Ripper-methode (kleuromslag):
Benodigdheden: Vinotest reagentia: jodit-jodat + zetmeel-zuur
Vul een maatbeker met 25 ml witte wijn.
Voeg 2 ml Glyoxal toe en laat 5 minuten rusten.
Voeg 5 tot 10 ml zetmeel-zuurreagens toe.
Titreer met jodit-jodatoplossing tot blauwe kleuromslag wordt bereikt.